Wat kasseien leggen nog steeds zo populair maakt

 

Wie aan kasseien denkt, denkt vaak aan onze historische straten zoals de Muur van Geraardsbergen of de Bosberg, beide een onderdeel van onze wielerklassieker de Ronde van Vlaanderen. Toch, gebruiken we kasseien vandaag de dag nog altijd om nieuwe straten of opritten aan te leggen. Zo zien we ze opnieuw meer terugkomen voor het inrichten van kruispunten of om verkeer af te remmen. Maar ook veel centrumstraten in historische steden bestaan nog steeds uit verschillende soorten kasseien. Deze behouden we daar vooral omwille van hun rustieke en authentieke uitstraling.

Eigenschappen van kasseien

Maar wat zijn kasseien eigenlijk? Kasseien of kinderkopjes bestaan uit stukken natuursteen (zoals porfier), die ongeveer even groot zijn als het hoofd van een kind. We gebruiken ze voor het verharden van onze wegen of opritten door middel van hun waterdoorlatende eigenschappen. De populariteit van kasseien blijft stijgen door de stevigheid, levensduur en beschikbaarheid in allerlei uitvoeringen. Daar bovenop worden ze in de loop der jaren enkel mooier!

Verschillende legpatronen

Dankzij verschillende legpatronen creëert u met kasseien telkens een andere sfeer. In het volsteensverband liggen stenen evenredig aan elkaar. De voegen vormen een kruis voor een strakke uitstraling. Daarnaast legt men kasseien ook in een halfsteensverband. Hierbij verspringt de voeg van twee stenen over elke halve steen. Deze manier komt het vaakste voor omwille van zijn stabiliteit. Bovendien neemt de bekendheid van een segmentbogenverband ook enorm toe. Dit patroon bestaat uit bogen die u evenredig aan elkaar opbouwt. Het resultaat zorgt voor een nette afwerking.

Soorten kasseien

Voor de afwerking van uw project kiest u uit een ruim assortiment van natuurstenen. De meest voorkomende variant van kasseien staat bekend als het stollingsgesteente. We spreken dan over een natuursteen zoals porfier, graniet of basalt. Daarnaast bestaan er ook zandgesteentes met types als gres, kandla en hardsteen.

Bent u op zoek naar natuursteen van uiterst hoge kwaliteit? Neem dan snel contact op met De Coninck Natuursteen in Dendermonde. Ook als u geen doe-het-zelver bent, zijn wij uw partner bij uitstek. Ons bedrijf beschikt immers over een team van ervaren kasseileggers die klaar staan voor uw project in heel België.